Mediáció

Mediáció

Sok a konfliktus a családban? Hosszú ideje nem sikerül rendezni a kerítés körüli vitákat szomszédjával? Nehezen jön ki egy kollégájával és ez megnehezíti a munkahelyi együttműködést? Szerződéses partnere nem teljesített elvárásai szerint, és szeretne végre pontot tenni a kifizetés körül kialakult vita végére?
Ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nyújt békés megoldást a mediáció.

 

A mediáció – magyarul közvetítés – olyan alternatív vitarendezési módszer, melynek során a vitában állókat egy harmadik, semleges fél segíti az érdemi kommunikációban azért, hogy ügyüket közösen rendezni tudják. A mediáció lehetőséget ad arra, hogy a mediátor bevonása mellett a döntés továbbra is a felek kezében maradjon. A mediáció feltételezi, hogy a vitás felek képesek saját ügyükben döntésre jutni. Éppen ezért a mediátor nem hoz döntést, de még csak javaslatot sem tesz, véleményt sem formál. A mediátor feladata a pártatlan segítségnyújtás abban, hogy a felek minél pontosabban meg tudják fogalmazni a szükségleteiket, és ennek nyomán érdemi egyeztetésre legyenek képesek.

 

A mediáció:

  • Segíti a feleket a Felnőtt-Felnőtt párbeszéd fenntartásában
  • Lehetőséget ad a játszmamentes kommunikációra
  • Igénybevételével mindkét fél „nyertesen” kerülhet ki a vitából
  • Gyors, hatékony és költségkímélő módszer a peres eljáráshoz képest
  • Nem rontja, sőt, sokszor javítja a felek közötti kapcsolatot

Az eljárás önkéntes, a részvétel nem ró megállapodási kötelezettséget a felekre. Döntés születése esetén az eljárás megállapodással zárul, amely megállapodás a felek között létrejött szerződésként funkcionál.

 

Egy-egy ülés nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, és legtöbbször már az első ülésen megszületik a megállapodás. Természetesen az eljárás szükség esetén folytatható egy későbbi időpontban.

 

A mediáció számos területen végezhető: családi vagy üzleti életben, szomszédok közötti vitákban, szerződéses jogviták során, munkaügyi viták rendezésében. A mediáció különösen hasznos, amikor a felek között hosszú távú kapcsolat áll fenn (pl. szomszédok, család, állandó üzletpartner stb.), hiszen ilyen esetben egy bírósági per sokszor csak jobban elmérgesíti a felek közötti kapcsolatot.

 

Azon túl, hogy az eljárás gyorsabb és összességében olcsóbb, mint a bírósági eljárás, a mediáció további előnye, hogy a döntés mindkét fél akaratából születik, így annak megtartása mindkét fél kölcsönös érdeke lesz.

A mediáció díja: 15.000.-Ft/óra

 

Hívjon bizalommal telefonon: Salamon Dorottya, 06 30 965 6806

Kérdezne tőlünk? Ötlete, javaslata van? Írjon nekünk!

Egyéb képzéseink
Kapcsolat

Hagyjon üzenetet, és mielőbb felkeressük!

Not readable? Change text. captcha txt