Mediáció

Sok a konfliktus a családban? Hosszú ideje nem sikerül rendezni a kerítés körüli vitákat szomszédjával? Nehezen jön ki egy kollégájával és ez megnehezíti a munkahelyi együttműködést? Szerződéses partnere nem teljesített elvárásai szerint, és szeretne végre pontot tenni a kifizetés körül kialakult vita végére?
Ilyen és ehhez hasonló helyzetekre nyújt békés megoldást a mediáció.

 

A mediáció – magyarul közvetítés – olyan alternatív vitarendezési módszer, melynek során a vitában állókat egy harmadik, semleges fél segíti az érdemi kommunikációban azért, hogy ügyüket közösen rendezni tudják. A mediáció lehetőséget ad arra, hogy a mediátor bevonása mellett a döntés továbbra is a felek kezében maradjon. A mediáció feltételezi, hogy a vitás felek képesek saját ügyükben döntésre jutni. Éppen ezért a mediátor nem hoz döntést, de még csak javaslatot sem tesz, véleményt sem formál. A mediátor feladata a pártatlan segítségnyújtás abban, hogy a felek minél pontosabban meg tudják fogalmazni a szükségleteiket, és ennek nyomán érdemi egyeztetésre legyenek képesek.

 

A mediáció:

  • Segíti a feleket a Felnőtt-Felnőtt párbeszéd fenntartásában
  • Lehetőséget ad a játszmamentes kommunikációra
  • Igénybevételével mindkét fél „nyertesen” kerülhet ki a vitából
  • Gyors, hatékony és költségkímélő módszer a peres eljáráshoz képest
  • Nem rontja, sőt, sokszor javítja a felek közötti kapcsolatot

Az eljárás önkéntes, a részvétel nem ró megállapodási kötelezettséget a felekre. Döntés születése esetén az eljárás megállapodással zárul, amely megállapodás a felek között létrejött szerződésként funkcionál.

 

Egy-egy ülés nagyjából 2-3 órát vesz igénybe, és legtöbbször már az első ülésen megszületik a megállapodás. Természetesen az eljárás szükség esetén folytatható egy későbbi időpontban.

 

A mediáció számos területen végezhető: családi vagy üzleti életben, szomszédok közötti vitákban, szerződéses jogviták során, munkaügyi viták rendezésében. A mediáció különösen hasznos, amikor a felek között hosszú távú kapcsolat áll fenn (pl. szomszédok, család, állandó üzletpartner stb.), hiszen ilyen esetben egy bírósági per sokszor csak jobban elmérgesíti a felek közötti kapcsolatot.

 

Azon túl, hogy az eljárás gyorsabb és összességében olcsóbb, mint a bírósági eljárás, a mediáció további előnye, hogy a döntés mindkét fél akaratából születik, így annak megtartása mindkét fél kölcsönös érdeke lesz.

A mediáció díja: 15.000.-Ft/óra

 

Hívjon bizalommal telefonon: Salamon Dorottya, 06 30 965 6806

Kérdezne tőlünk? Ötlete, javaslata van? Írjon nekünk!

Related Projects
Kapcsolat

Jelenleg nem vagyunk itt. Hagyjon üzenetet, és mielőbb felkeressük!

Not readable? Change text. captcha txt