Coach vagyok – nekem ki segít?

 Coach vagyok – nekem ki segít?

Miben különbözik és miben hasonlít a mentor coaching és a szupervízió?

Nagy öröm látni, hogy egyre több képzett coach van a hazai piacon. Ezzel párhuzamosan egyre gyakrabban kerül megfogalmazásra a kérdés: ki tud segíteni a segítő szakembernek – jelen esetben a coachnak – amikor úgy érzi szüksége van külső támogatásra?

Alapvetően két olyan szakember van, akihez fordulhatunk: az egyik a mentor coach, a másik a (coach) szupervízor.   Igen ám, de mikor melyikhez forduljunk? Mik a hasonlóságok, mik a különbségek és coachként mi alapján döntöm el, hogy éppen melyiket veszem igénybe?

Ha ez a kérdés foglalkoztat a következőkben egy-egy rövid leírással szeretném segíteni a döntésedet. Azt azért fontos tudni, hogy miközben vannak jól megfogható határok és különbségek a két eszköztár sok átfedést is tartalmaz, gyakran ugyanaz a szakember mindkét segítői formát egy személyben képviseli.

  1. Coach Szupervízor – egy olyan szakember, aki arra képződött, hogy a segítő szakember – jelen esetben a coach – munkáját és személyét a maga komplexitásában tudja szem előtt tartani és a szupervizált hatékony reflektálásához a teret tartani. John Leary-Joyce A Termékeny Üresség című könyvében ezt írja a szupervízióról:

“A szupervízió…egy olyan tér, ahol a coach reflektálhat az ügyféllel zajló munkájára, magas fokú személyes és szakmai fejlődési utat jár be és ahol van lehetősége komplex etikai és határkezelési kérdéseket is vizsgálat alá venni.” Ez tehát a coach tere. Arra használhatja, amire az őt a  munkájában ért behatások, tapasztalatok, kérdések összességében szüksége van ahhoz, hogy az ügyfeleivel tiszta és nyitott személyiséggel legyen jelen.

Rendszeres szupervízió nélkül a coach munkája egy olyan autó teljesítményéhez hasonlít, amit nem hordanak szervízbe.

Egy ideig lehet, hogy működik és úgy tűnik minden rendben, de észrevétlenül elkopik a fékbetét, elfolyik az olaj, félre húz a kormány és az autó egyre gyengébben teljesít. Egyre több helyzet lesz, amikor érthetetlen kimenetellel kell szembe néznünk, amikor a rendszer cserben hagy minket. Jó coaching munka elképzelhetetlen rendszeres, minőségi szupervíziós kísérés nélkül, hiszen mi magunk vagyunk a műszer, a saját személyiségünkkel dolgozunk.

A szupervíziós folyamat lehet egyéni vagy csoportos, lehet gyakrabban vagy ritkábban, de mindenképpen lehessen rá számítani, hogy valamiféle rendszerben a coach a szupervízorral reflektál az üléseire, az ügyfélmunkájára. A szupervízor szerződhet adott számú ülésre, de szerződhet egy folyamatos, rendszeres időközönkénti találkozásra is.

    • Hogyan érdemes készülnöm? Először is határozd meg a neked megfelelő gyakoriságot, hogy csoportban szeretsz inkább reflektálni – ahol nem csak a saját esetedből tudsz meríteni hanem a többiekéből is – vagy inkább egyéni folyamatban szeretnél részt venni és ki az a szupervízor, aki előtt teljes és tiszta önreflexióban tudsz dolgozni. Ha ez megvan idézd fel magadnak azt az ügyfelet, helyzetet, témát, ami esetleg visszatérően megakaszt, ami után kérdés marad benned, ami hosszabban foglalkoztat, veled marad jóval az ülés vége után is. Ezekkel a témákkal lesz érdemes a szupervízor segítségével dolgoznod.
  1. Mentor coach – A Nemzetközi Coaching Szövetség (ICF) által bevezetett fogalom alatt olyan tapasztalt kollegát értünk, aki jól ismeri az ICF egyéni minősítési folyamatát, tisztában van az egyes minősítési szintekhez tartozó szakmai és technikai elvárásokkal és abban tud neked segíteni, hogy magabiztosan felkészülj egy ICF egyéni minősítésre és azt sikeresen megszerezd. Ebbe a folyamatba több dolog is beletartozik, de a munka fókusza inkább a coaching technikán Az üléseidről készített hangfelvételek segítségével a mentor coach segít finomítani, élesíteni a coach készségeidet, beazonosítani az ICF által megfogalmazott coach kompetenciákat, meghatározni, hogy azok hol jelennek meg az ülésen és hol, miben tudsz tovább fejlődni. A mentor coach jellemzően egy adott számú ülésre szerződik ügyfelével.
    • Hogy érdemes készülnöm? – Ha mentor coachhoz mennél hasznos, ha érdeklődsz és alapvetően tájékozódsz az ICF egyéni minősítés valamelyik szintje iránt. Ennek érdekében hanganyagokat érdemes gyűjtened a coaching üléseidről, amit a mentor coachhal közösen feldolgoztok. Fontos az is, hogy bármilyen egyéb a coaching munkával, főként annak technikai kivitelezésével kapcsolatos kérdéseidet összeírd és a mentor coachnak feltedd.

Zárásként álljon itt egy személyes megélés. Természetesen én is járok szupervízióba, illetve az egyes ICF minősítések időszakában jártam/járok mentor coachingba is. Most is így van ez, hiszen már jó ideje taposom az MCC-minősítéshez vezető utat és nagyon hálás vagyok minden percért, amit ezekkel a szakemberekkel tölthettem és tölthetek. Enélkül a folyamatos tanulás és reflexió nélkül nem lennék az a coach, szupervízor, az a segítő szakember, aki ma vagyok.

 

Budapest, 2022. 04. 05.

Szerző: Eperjesi Amina PCC, mentor-coach, okleveles szupervízor

 

  1. június 10-én induló Szupervízor Akadémiánkról bővebb információ itt olvasható:
    https://gordonta.hu/kepzesek/szupervizor-kepzes/
Recent Posts

Leave a Comment

Kapcsolat

Hagyjon üzenetet, és mielőbb felkeressük!