Miért mindig velem történik az ilyesmi?

Házastársként, szülőként gyakran élünk meg olyan rendszeresen visszatérő, feszültséggel teli helyzetek, amelyekre nincs receptünk, nincsenek jó megoldásaink. De ugyanez megtörténik velük a munkahelyen is munkavállalóként vagy vezetőként. Van, hogy nem értjük, bizonyos emberek hogyan érik el azt, hogy egészen kicsinek érezzük magunkat mellettük. Ott és akkor köpni-nyelni nem tudunk, csak miután kiléptünk a helyzetből, jut eszünkbe, hogy mit is kellett volna mondanunk. És vannak azok az emberek, akik képesek olyan heves reakciókat kihozni belőlünk, amire utólag egyáltalán nem vagyunk büszkék.

Életünkben felbukkannak olyan rendszeresen visszatérő helyzetek, amelyek valójában azt jelzik számunkra, hogy itt valami más történik, nem egy szokványos konfliktushelyzetről van szó. Ha újra és újra ugyanazokban a kellemetlen szituációkban találjuk magunkat, vagy azt halljuk önmagunktól, hogy “velem mindig ez történik“, vagy hogy “nem igaz, hogy mindig én kapom az ilyen embereket” vagy “már megint én szenvedek egyedül ezzel a feladattal“, fel kell kapjuk a fejünket és tudatosítanunk kell magunkban, hogy ezek a helyzetek miért történnek meg újra és újra velünk. A rendszeresen visszatérő viselkedésminták hátterében valójában mindennapi játszmáink állnak.

Mindennapi játszmáink 

A játszma helyzetek felismerése valójában nem könnyű feladat, mivel ezek működése soha nem tudatos. Míg a konfliktus nyíltan történik, a játszma rejtett tranzakciók sorozatának tekinthető. A konfliktushelyzetek tudatos és felvállalt reakciókra épülnek, nyílt konfrontációt jelentenek. Ezzel szemben a játszma helyzetekben olyan zsigeri szinten működő reakciók indulnak be, amelyek működésével egyáltan nem vagyunk tisztában.

Eric Berne szerint új csoportokba és munkaközösségekbe olyan konfiktusmegoldó stratégiákat hozunk magunkkal, amelyek még valamikor gyermekkorunkban alakultak ki. Önismeret nélkül és tudatosság híján hajlamosak vagyunk ugyanazt a viselkedésmintát produkálni, amit 3-5 éves korunkban megszoktunk – különösen igaz ez az erős stresszhelyzetekben.

Azok a híres kétértelmű üzenetek

Mindannyiunk számára ismerősek lehetnek azok a mondatok, amikor a másik fél egészen mást mond, mint amit valójában a helyzet diktál. A kétértelmű üzenetetek valójában játszmába hívó mondatok. Ki ne hallotta volna ezeket a jellegzetes hanglejtéssel kísért mondatokat: “Felőlem azt csinálsz, amit akarsz!” vagy a “Te tudod!” vagy a “Köszönjük, hogy megszólaltál!“.

Nem könnyű tudatosítani a mindennapi játszmáinkat, a kétértelmű üzenetek felismerése azonban lehetőséget kínál arra, hogy kilépjünk a játszma helyzetekből.

Játszmák leépítése

A játszma leépítésének első lépése minden esetben a tudatosítás. Tisztáznunk kell magunkban, hogy most éppen mi történik velünk, mi a szerepünk az adott helyzetben. A tudatosítás nem könnyű feladat, ritkán adódik az életben olyan pillanat, amikor leülhetünk és végig gondolhatjuk, hogy miért ezt a reakciót adtunk, hogyan lehetne másképp működni ebben a helyzetben. Ennek a belső formálódásnak, az adekvát reakcióink kimunkálásának legbiztonságosabb terepe az önismereti csoport.

A Gordon&TA önismereti csoportjai lehetőséget kínálnak arra, hogy megvizsgáljuk magunkat szülői, házastársi, munkavállalói vagy éppen vezetői szerepeinkben. F. Várkonyi Zsuzsa tréningprogramján a résztvevők önismereti tudást szerezhetnek és a feldolgozott személyes példákon keresztül megérthetik azt, hogy miért is játszmázunk. Továbbá tapasztalatot gyűjtenek arról, hogy a Gordon készségek használatával hogyan előzhetők meg és hogyan szüntethetők meg mindennapi játszmáink.

Recent Posts

Leave a Comment

Kapcsolat

Hagyjon üzenetet, és mielőbb felkeressük!